Kasa fiskalna glogow

Kuchnia polska składa się w części na daniach mięsnych. To z rodzaju w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można tworzyć tego, że mamy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia cierpimy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto pamiętać o higienie w przypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i sprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przyrządzeniu będzie ono wyraźne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest toż ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy stworzyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony że się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę oraz będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im mniejszym ogniu będziemy toż prowadzić, tym właściwie. Mięso prezentuje się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka i duża temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono suche i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono swoją soczystość i zapach.