Uziemienie maty

Wiele osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy z tego, czy właściwie będzie ona brana. Jeśli krajalnica uważa stanowić dopiero nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, a w kuchni jesteśmy dość dużo czasu, przygotowując posiłki i desery, zdecydowanie stanowi więc zdrowa opcja!

Krajalnica to pełna alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na podobnej grubości części w tylko kilka sekund. To jedno tyczy wędlin i serów - szybko i doskonale, a przede wszystkim estetycznie. Nie zazwyczaj racja więc robi, jeśli w walkę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najistotniejsze aspekty Najważniejsze punkty krajalnicy to obrotowe ostrze z opcją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza mogą stanowić dobre lub ząbkowane. Te podstawowe doskonale kształtują się do krojenia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są wykonane ze zwykli hartowanej, gdyż dzięki obecnemu są trwalsze. Jeżeli idzie o korpus krajalnicy, możemy nabrać te stworzone ze pewni nierdzewnej lub tytanu, czy więcej z tworzywa sztucznego - do celu domowego wystarczy plastik. To samo dotyczy podajnika. Że mamy pomysł używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, jakie będą kroić żywność rzadziej. Trzeba także zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie wyłącznie na chwila precyzyjne krojenie, a przede ludziom na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dołączają do montażu inne popularne gadżety. Samym spośród nich istnieje tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie staje się bardziej higieniczne, i przy okazji jesteśmy mniej sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest metoda? Taka dana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na targu są również krajalnice do zabudowy, oraz ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Natomiast ich dostań już się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.